Sanatatea cea de toate zilele



Indiferent de varsta ar trebui sa te preocupe starea sanatatii tale si a aspectului fizic. Trebuie stiut ca problemele de sanatate precum obezitatea, anemia si bolile cardiovasculare incep sa fie nemiloase si cu cei tineri. De exemplu in ultimii ani, rata obezitatii la adolescentii romani s-a dublat, cauza principala a acestui fenomen fiind stilul de viata nesanatos. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat in premiera in Romania, peste 90% dintre copiii prescolari din Romania au carente alimentare de calciu, o treime sunt obezi, iar 45% dintre ei prefera dulciurile in loc de legume, fructe si lactate.
Trebuie tras un semnal de alarma, deoarece numarul copiilor care sufera de obezitate creste anual cu 400.000 de noi cazuri! Putem considera aceasta cifra ca fiind una extrem de ingrijoratoare, cu atat mai mult cu cat la ea se adauga cele peste 14 milioane de supraponderali existenti deja in Uniunea Europeana. Specialistii au ajuns la concluzia ca supraponderalitatea la copii si adolescenti are ca efect scaderea sperantei de viata. Obezitatea reprezinta o problema cu care acestia se confrunta din ce in ce mai des, distrugandu-le astfel nu doar sanatatea fizica dar si pe cea psihica.
Mai mult, copiii si adolescentii bolnavi de obezitate au inceput sa fie tratati ca si adultii, pentru ca nici adultilor nu le este usor sa scape de surplusul de kilograme, deci cu atat mai putin copiilor sau adolescentilor obezi. Tratamentele includ medicamente care controleaza greutatea, la care se adauga chirurgia gastrica de tip bypass.
Nu trebuie omis faptul ca obezitatea are urmari negative asupra dezvoltarii copiilor si a adolescentilor. Mancarea sanatoasa a devenit o preocupare in zilele noastre, mai ales ca peste tot in jur auzim pe langa obezitate si de boli precum cele cardiovasculare, anemie, diabet si chiar cancer.
A adopta de tanar o alimentatie sanatoasa inseamna a-ti crea un stil de viata sanatos care te poate scuti de probleme atat in prezent cat si in viitor. Chiar daca toate aceste probleme nu apar din adolescenta, in timp, mai ales dupa 25-30 de ani incep sa se simta efectele negative.
Cand decidem sa avem un stil de viata sanatos apar des diverse riscuri generate de cunostinta minima ale metodelor alese pentru a ne mentine in forma. Cu totii cand avem intentia de a ne imbunatati viata si fizicul decidem sa ne supunem unei “diete” care ne ajuta sa pierdem kilograme bune. Nu este gresit, insa ar fi ideal sa si mancam sanatos si nu sa facem foamea pentru a ne distruge stomacul mai tarziu. A manca sanatos nu inseamna a renunta la toate bunatatile culinare care ne plac, ci doar a fi atenti la ce mancam, cand mancam dar mai ales cat mancam! 


Test de sanatate


Cu 3 variante de raspuns:  NU = 0 pct.; RAR  = 4 pct. ; DES  = 8 pct.

1.
Ai dureri de stomac?

2.
Ai arsuri?

3.
Dormi putin?

4.
Simti presiune in zona abdominala?

5.
Ai pofta de mancare?

6.
Fumezi?

7.
Consumi alcool?

8.
Nu mananci la ore fixe?

9.
Esti stresat?

10.
Mananci mult dulce?

11.
Mananci foarte sarat?

12.
Mananci bine condimentat?

13.
Esti grabit?

14.
Cand manci va preocupa si altceva?

15.
Esti palid?

16.
Mananci des conserve?

17.
Esti o persoana sensibila?


TOTAL:


Evaluare:
-          pana la 25 puncte: normal
-          26 – 50 pct.: e cazul sa acorzi atentie stilului de viata
-          51 – 70 pct.: schimba stilul de viata! E cazul sa iti faci un set de  analize.
-          > 71 pct.: consulta medicul de familie si aplica imediat schimbarea stilului de viata!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu