Binecunoscutul conflict dintre generatii


            Conflictul intre generatii a existat, exista si va exista in continuare. Societatea are un caracter dinamic, se schimba in anumite masuri de la o generatie la alta, iar oamenii dintr-o anumita generatie care si-au inoculat prin educatie, invatare sociala anumite valori, convingeri despre lume si viata,sunt mai putin permeabili la schimbarile care contravin modelului lor cultural.
            Adolescenta,ca si stadiu de dezvoltare,reprezinta o perioada “furtunoasa” atat din punct de vedere biologic, cat si psihologic, este stadiul in care se produc modificari fizice in organismul individului uman, dar si o perioda confuza pentru fiecare persoana, o perioada de cautare perpetua in care individul vrea sa stie cine este el.


            Conflictul apare ca o discordanta,nepotrivire intre convingerile parintilor despre lume si viata si sistemul de valori in formare al adolescentilor. Ti se pare anormal ca parintii tai, stimate adolescent, sa se impotriveasaca atunci cand le spui ca vrei sa te duci sa-ti petreci noaptea in club, alaturi de prietenii tai si nu stii exact ora la care te intorci. Ti se par pisalogi, prea indiscreti, insuportabili.
            Dar asta fara sa te gandesti ca au si ei motivele lor pentru acest comportament usor anxios, adica nelinistit, la care stirile de la ora 17:00 contribuie considerabil. Si atunci tu te simti neinteleasa si incepi sa cauti empatie, intelegere in alta parte: la grupul de prieteni mai mult sau mai putin dezirabil, recurgand la comportamente care nu sunt tot timpul pertinente.
            Nimeni nu neaga existenta acestui conflict intre parinti si copii, intre nevoia de autoritate a parintilor si trebuinta de independenta a adolescentului, dar exista solutii pentru ameliorarea acestuia, atata timp cat exista disponibilitate spre negociere din partea amandurora.


Invata sa comunici cu parintii tai! Cum poti face asta? Cu rabdare si incredere vei reusi sa iti formezi o relatie deschisa cu ei, da-le o sansa si da-ti si tie o sansa cu aceasta ocazie.

Impataseste-le experientele de pe parcursul zilei! Baga-i in seama si spune-le ce ai acut in ziua respective, arata-le ca este important sa impartasesti cu ei experientele prin care ai trecut. Se vor bucura sa te asculte.

Exteriorizeaza-ti dorintele,asculta argumentele parintilor cand isi exprima punctele de vedere, nu exista parinte care sa nu vrea binele copilului sau si, totodata, adu argumente pentru comportamentele pe care le ai. Printr-un sistem de comunicare deschis, in permanenta vorbind cu parintii, se creeaza puncte de legatura profunde, care permit acestora sa patrunda in lumea ta, sa devina interesati de preocuparile si aspiratiile tale.

Castiga-le increderea prin actiunile pe care le intreprinzi. Ii vei uimi si le vei demonstra ca esti capabil sa-ti asumi responsabilitati si ca nu esti doar un adult in miniatura. Data viitoare nu-ti vor mai sari in cap cu atatea intrebari: “cine, ce cum, de ce cand?”, intrebari care oricum te exaspereaza.

Vorbeste cu parintii despre fenomenele sociale pe care le vezi in fiecare zi, imparetaseste-ti parerea despre viata, politica,religie,moda etc…

Consulta-te cu parintii in problemele personale, incearca sa ii vezi si ca pe niste prieteni, intrucat au o experienta ceva mai vasta decat a ta si nu au niciun interes in a te indruma intr-o directie gresita.

Implica-te in deciziile parintilor tai, adu-ti contributia la acestea, arata-le ca esti o parte importanta din sistem, ca esti capabil sa contribui la luarea unei decizii, le vei demonstra maturitate si data viitoare te vor lua mai mult in seama.

Negociati, faceti impreuna regulile ,colaborati, invatarea prin cooperare aduce mai multe beneficii pentru ambele parti si, in felul acesta, o sa cunoasteti mai multe despre nevoile voastre si despre maniera de a vi le indeplini, de a vi le satisface, pentru a ajunge la o relatie armonioasa, mai putin tensionata, care sa sprijine evolutia personalitatii voastre intr-un cadru sanatos.

 
Sursa: www.viatadeliceu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu