Prietena cea buna



            Un gand, un vis, o dorinta, tristete, bucurie, amintiri, imbratisari, lacrimi, fericire...cine nu a trait toate aceste sentimente? Fiecare dintre noi le simte, le traieste si doreste, iar la un moment dat simte nevoia sa le impartaseasca. Vrem sa iubim, sa fim iubiti. 
            Si totusi, parca exista ceva mai profund, ceva mai trainic, ceva ce ne da cu adevarat putere, ceva ce nu ne lasa sa ne descurajam, ceva ce ne da, pana la urma, aripi sa visam din nou. Sa fie acest lucru prietenia?
            Pentru fiecare dintre noi, prietenia inseamna ceva, fiecare ii da valente diferite. Si totusi, pentru cei mai multi, prietenia inseamna, de cele mai multe ori, TOTUL. Prietenia? Un cuvant ce greu poate fi explicat in cuvinte.
            Prietenia, exprimarea sincera si fara rezerve a gandurilor si simturilor tale in fata unei alte fapturi omenesti, sinceritate totala si dezinteresata in viata launtrica cea mai intima, ca o incercare de retraire in profunda simpatie a unei alte fiinte omenesti.
            Prietenia face sa nasca, hraneste si intretine cele mai frumoase sentimente de generozitate de care e capabila o inima omeneasca. Prietenie este cand persoana care ti-e alaturi accepta sa fie “acolo” pentru tine si la bine si la rau.
            Prietenul adevarat e cel caruia ii place sa te vada: care este dispus sa-ti ierte slabiciunile si sa le ascunda de ochii altora, te trateaza cu menajamente cand esti absent, si cu franchete cand esti prezent. Prietenia adevarata si sincera presupune ca cineva sa ia parte la soarta celuilalt cu caldura, in mod curat obiectiv si fara nici un interes, si aceasta presupune o identificare desavarsita intre cei doi prieteni.
            Prietena buna este aceea careia ii pasa, este dispusa sa-ti ierte slabiciunile si sa le ascunda de ochii celorlalti, este sufletul in care naufragiezi dupa o furtuna in viata ta tumultoasa. Prietenia trece peste orice obstacol ca interesul material sau iubirea fata de iubitul tau. Prietena este aceea care se pune in situatia ta si iti intelege trairile. Cand cazi, prietena te ajuta sa te ridici. Avand cuvintele intelepte la ea si parca intotdeauna scoase dintr-o cutie fermecata, ea e mereu acolo.
            In mod clar te-ai gandit cand amicitia voastra trecea prin foc, ca nu ti-ai ales bine compania. Insa, cu siguranta iti dai seama ca exista si asa-zisi prieteni care te folosesc, iar cand ai nevoie de acea caldura, ei o evapora cu primul cuvant. Darama totul prin arma lor - cuvantul, si atunci iti dai seama de ce fel de oameni esti inconjurata.
            Si ca de fiecare data, te intorci la ea. La cea mai buna prietena care, desi uneori greseste, o face fara sa vrea , pentru ca nu e perfecta si cu atat mai putin, nu este un super-om.
            Prietenia presupune cel putin doua suflete. O prietenie adevarata trece de interesul material. Prietenul este acela care gandeste pentru tine ca pentru el insusi si care este capabil sa te ajute sa intelegi ca uneori gresesti pentru ca prietenul care esti tu sa se schimbe.
            O prietenie adevarata este un cerc. Un cerc in care cei doi prieteni se ajuta in viata... sa se rostogoleasca. Cand esti singur, fara prieteni nu poti decat sa mergi... ca barca pe uscat... Stii ca prietena buna este intotdeauna aproape. Un suflet care te completeaza. 
            Fara sa ne dam seama, de multe ori uitam ca langa noi exista o persoana careia am putea sa-i impartasim gandurile noastre, o persoana dispusa sa se bucure alaturi de noi sau sa ne consoleze atunci cand suntem tristi. De asemenea, de multe ori uitam ca si noi, la randul nostru, reprezentam pentru cineva acelasi lucru.
            Uitam ca avem prieteni, uitam ca suntem prieteni. Ne cufundam in propriile ganduri, si totusi atunci cand ne reamintim ca nu suntem singuri, problemelor ce pareau de nerezolvat li se contureaza o rezolvare, sentimentelor ce pareau sufocante li se gaseste alinare pentru simplul fapt ca ne dam seama ca avem pe cineva langa noi.
            Cineva spunea ca prietenii reperezinta a doua familie, familie in care dragostea este neconditionata, bucuriile se impartasesc, iar necazurile se injumatatesc intre prieteni pentru a putea fi suportate mai usor. Una din cele mai mari bucurii ale acestei vieti este prietenia si una din bucuriile prieteniei este de a avea cui incredinta o taina. Prietenia este poate faptul esential al vietii. Un gand impartasit,  un vis implinit, o dorinta traita, o tristete alinata, o speranta…
            Concluzionez printr-un citat despre prietenie spus de  Muhammad Ali, la care poti reflecta: “Prietenia e lucrul cel mai greu de explicat. Nu este ceva ce se poate invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, inseamna ca nu ai invatat nimic.”
Surse: www.jurnale.ro / www.intreprietene.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu