Ca sa inveti mai multe despre dietele
care sunt la moda si pe care le urmeaza vedetele de la Hollywood,
CHICaniada incepe o campanie de informare cu privire la
diversele metode de slabit propuse de specialisii din intreaga lume.
Astfel
ca in fiecare saptamana vei gasi pe CHICaniada cate o dieta si toate informatiile
necesare pentru a hotari singura care este cea mai potrivita solutie de slabit
pentru tine.
De
asemenea, nu vom omite nici dezavantajele pe care le are fiecare dieta
prezentata ca sa stii daca iti pui in pericol sanatatea. Chiar daca aceste
diete la moda sunt urmate de celebrele vedete de la Hollywood, asta nu inseamna
cu unele dintre ele au reguli extreme care, pe termen lung, pot sa afecteze sanatatea.
Prima
dieta inclusa in aceasta campanie de informare este dieta macrobiotica. Stim
despre acest regim de slabit ca este unul sarac in grasimi rele si bogat in
fibre, bazandu-se mai mult pe mancarea naturala obtinuta fara procesare, plante
si legume. De aceea, acest tip de regim este recomandat si persoanelor
diagnosticate cu boli cronice sau cancer. Explicatia pe care o ofera nutritionistul
Lygia Alexandrescu este aceea ca “alimentele componente ale acestei diete
sunt bogate in fitoestrogeni, substante care ajuta la prevenirea si reducerea
riscului de aparitiei a cancerului de san”.
Descoperă totul despre regimul
macrobiotic! Gwyneth Paltrow, Sting si Madonna urmeaza dieta macrobiotica se
numara printre adeptii acestei diete. Mai fac parte Avril Lavigne, Dirk
Benedict, Rudolf Hess, Warren Cuccurullo (chitarist al trupei Duran Duran),
Iggy Pop, Bob Weir (chitarist la Grateful Dead).
Ce este dieta macrobiotica?
Dieta macrobitica are origini nipone
si a suferit numeroase transformari de-a lungul timpului, ne spune nutritionistul
Lygia Alexandrescu. Se bazeaza pe un aport scazut de grasimi si crescut de
fibre alimentare. Se aseamana cu o dieta vegetariana care include o mare
cantitate de legume si cereale integrale, insa fara sa excluda proteinele de
origine animala. “Alimente importante in dieta sunt si cele
din soia, datorita continutului mare de substante fitoestrogene. Dieta poate fi
adaptata in funcsie de climat, anotimp, varsta si sexul persoanei care o urmeaza,
precum si de particularitatile legate de sanatatea acesteia”, explica nutritionistul.
11 reguli de baza ale dietei macrobiotice
Ca sa urmezi acest program nutritional
trebuie sa-i cunosti regulile de baza, dupa care sa-ti folosesti imaginatia si
sa le adaptezi nevoilor si gusturilor tale.
Nutritionistul Lygia Alexandrescu te ajuta sa
cunosti principiile de baza ale dietei macrobiotice si sa o urmezi cu succes:
1. Fiecare masa din cadrul dietei macrobiotice se bazeaza pe 50-60% carbohidrati (glucide) rezultate din orez brun, paine din faina integrala de secara sau de ovaz.
2.
Legumele reprezinta 25-30% din compozitia mesei macrobiotice. Este recomandat
ca o treime din legume sa fie consumate proaspete, nemodificate termic si
restul sa fie preparate la abur, fierte sau la gratar.
3.
Este recomandat sa consumi cu regularitate fasole verde, fasole uscata, linte,
soia, naut, quinoa, amaranth.
4.
Supele pot fi o parte importanta a dietei macrobiotice, cele mai indicate fiind
cele de legume si zarzavaturi de sezon.
5.
Produsele de panificatie de tip paste, fidea, paine alba, foetaj vor fi consumate
foarte rar.
6.
Dieta macrobiotica nu exclude produsele de origine animala. Acestea se pot
consuma de mai multe ori pe saptamana, insa in cantitati mici. Orientarea
trebuie sa fie spre peste si nu spre carne rosie, oua sau lactate.
7.
Nucile, semintele, migdalele pot fi consumate cu moderatie in forma lor organica,
neprajite si nesarate.
8.
Dieta macrobiotica permite si consumul regulat de fructe, insa doar fructe
locale.
9.
Pentru pofticiosii de dulce, dieta macrobiotica este permisiva, in sensul ca se
pot cosuma deserturi (indulcite natural cu fructe, miere de albine, extract de
stevia) de 2-3 ori pe saptamana.
10.
Uleiurile care sunt permise in acest program alimentar sunt cele vegetale
nerafinate: de masline, de struguri sau de porumb.
11.
Condimentele ar trebui restrictionate la sare de mare, otet de orez sau de mere
si toate plantele aromate: busuioc, seminte de mustar sau susan, coriandru,
oregano, patrunjel, marar, etc.
Dezavantajele dietei macrobiotice
Nutritionistul Lygia Alexandrescu ne
avertizeaza cu privire la cateva dezavantaje ale dietei macrobiotice. “Furnizeaza cantitati mici de proteine,
vitamina B12, fier, calciu, magneziu, fiind necesara suplimentarea lor”.
Sursa:
www.eva.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu